Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Sunday, November 21, 2010

Islam memuliakan wanita

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Terlebih dahulu, saya ingin mengucapkan Salam Eidul Adha meskipun sudah 14 Zulhijjah 1421H. Maaf atas segala kekurangan. Sempena hari yang mengenang pengorbanan nabi Allah iaitu Nabi Ibrahim a.s. dan juga Nabi Ismail a.s., amatlah diharapkan agar setiap dari kita dapat menanamkan azam dan semangat baru untuk berkorban apa saja demi menegakkan iman di dalam diri dan juga dalam kehidupan seharian. Bukan mudah menegakkan kebenaran, apatah lagi pada zaman kini yang memandang kepada adat dan kebiasaan bukannya syariat dan kebenaran hakiki. Oleh itu, ingin dikongsikan sedikit sebanyak isi khutbah yang didengari beberapa hari lalu yang menyentuh berkenaan wanita.


Dalam khutbah terakhir Rasululllah s.a.w. (khutbatul wida'),


Baginda s.a.w. menyebut tentang 'akramun nisaa' yakni memuliakan wanita. Jika kita singkap kembali sejarah, wanita sebelum kedatangan Islam dianggap sebagai harta yang boleh dipindah milik dan diperlakukan sesuka hati, malah sebagai satu aib yang amat besar. Namun, kedatangan Islam mengubah situasi ini. Wanita tidak lagi dianggap menghinakan malah dimuliakan oleh agama Islam dengan meletakkan kedudukan ibu yang pertama setelah Allah dan Rasul di samping meletakkan keredhaan Allah pada keredhaan ibu bapa. Lelaki atau wanita, kedua-duanya berhak mendapatkan cinta dan redha Allah, hanya dengan syarat utama bagi setiap insan di atas muka bumi ini, iaitu taqwa. Oleh itu, wahai wanita sekalian, usahlah kita merendahkan martabat dan maruah kita dengan mengabaikan suruhan Allah dan menafikan larangan-Nya. Sama-samalah kita saling menasihati dan menjadi kekuatan bagi satu sama lain. InsyaAllah


Pesan buat golongan adam: Peliharalah wanita kamu. Usahlah kamu menjadi mereka yang dayus, yakni tidak mempedulikan siapa yang bertemu dengan ahlinya(isteri dan anak perempuannya)


Huraian Ustaz Zaharuddin berkenaan lelaki dayus, klik di sini


Sisipan:


Berikut merupakan khutbah terakhir Rasulullah s.a.w. juga dikenali sebagai khutbatul wida' (khutbah perpisahan)


Khutbah Terakhir Rasulullah SAW


Wahai Manusia,dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan.Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.


Wahai manusia,sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci,maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu.Allah telah mengharamkan riba,oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.


Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.Dan dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar,maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti nya dalam perkara-perkara kecil.


Wahai manusia,sebagaimana kamu mempunyai hak keatas isteri kamu ,mereka juga mempunyai hak di atas kamu.Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik,berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu yang setia.Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.


Wahai manusia ,dengarlah bersungguh-sungguh kata-kata ku ini,Sembahlah Allah,Dirikanlah solat lima kali sehari,Berpuasalah di Bulam Ramadan dan Tunaikanlah Zakat dari harta kekayaan kamu.Kerjakanlah ibadat Haji sekiranya kamu mampu.Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah bersaudara kepada Muslim yang lain.Kamu semua adalah sama,tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh.


Ingatlah,bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan.Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.


Wahai manusia,tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.Oleh itu wahai manusia,nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.Sesumgguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara,yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya ,nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku.


Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikan pula kepada orang lain.Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku.Saksikanlah Ya Allah bahawasanya telah aku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hamba mu.

(Khutbah ini disampaikan oleh Rasullah s.a.w pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah,Gunung Arafah.)

0 comments:

Varsiti tercinta: UKMKL

Sahabat

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates